Bedje opmaken Link Filmpje

Artikel 1 van 2

 

babybedje opmaken

Bed opmaken pasgeboren baby

De babykamer is ingericht, het beddengoed is gewassen en gestreken en je staat te popelen om het ledikant of wiegje van je baby op komst op te maken. Maar hoe maak je een babybedje op? Hoe strak moet je je baby instoppen? Een uitgebreide instructie: zó maak je het babybedje veilig op.

Babybedje verkort opmaken

Belangrijk om te weten voordat je begint: een babybedje (of het nou een ledikant of wieg is, dat maakt niet uit) maak je verkort op. Je baby moet namelijk met zijn voeten bijna tegen het voeteneinde aan liggen om veilig te kunnen slapen. Als je het bed verkort opmaakt, kan je baby niet naar beneden schuiven en met zijn hoofd onder het beddengoed glippen. Zijn hoofd ligt dus ergens halverwege het ledikant of wiegje, in plaats van bij het hoofdeinde. Het beddengoed moet ongeveer tot zijn schouders komen.

Benodigdheden

Het opmaken van het bed van je pasgeboren baby is dus een iets ander verhaal, dan het opmaken van je eigen bed. Je hebt de volgende spullen nodig om dit veilig te doen:

 • Matras
 • Molton of molton onderlegger
 • Hoeslaken (katoen of badstof)
 • Hydrofiele luier
 • Laken (katoen)
 • Deken (katoen of wol)
 • Eventueel een klein zeiltje en een flanellen luier

Babybedje opmaken

En dan nu aan de slag.

 1. Doe de molton om het matras of leg de molton onderlegger op het matras.
 2. Trek daar vervolgens een hoeslakentje overheen. Zorg dat het hoeslaken glad over de molton ligt en stop het goed in.
 3. Op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen, leg je een hydrofiele luier. Deze is luchtdoorlatend en vangt kwijl en spuug op, zodat je niet elke dag het bed hoeft te verschonen. Deze hydrofiele luier vervang je wel elke dag.
 4. Tenslotte maak je het bed op met een laken en een deken: laat het laken iets onder het dekentje vandaan komen, zo’n 20 centimeter, en sla het om zodat er een randje over de deken heen valt.
 5. Maak het bed kort op vanaf het voeteneinde. Als je veel stof van het laken en dekentje over hebt, stop je dat onder het matras zodat het stevig vastzit. Let wel op dat het matras daardoor niet veel hoger komt te liggen bij het voeteneind. Gebeurt dat wel, dan kun je onder het andere deel van het matras een opgevouwen deken leggen.

Je kunt eventueel een klein zeiltje leggen op de plek van je baby’s billen, om het matras te beschermen tegen doorlekkende luiers, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Als je zo’n zeiltje gebruikt, dek deze dan af met een flanellen of hydrofiele luier.

© 2017 - 2024 Ukkie&Tukkie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel